Copyright © Terus Melangkah
Design by Dzignine
Friday, January 27, 2012
Assalamualaikum w.b.t


Syukur sangat sebab dapat juga peluang untuk menulis sepatah dua pada pagi ini. Sebenarnya perkongsian kali ini adalah  untuk memenuhi hajat kawan ambo iaitu Shima  dan Al Amin  untuk tulis review satu buku yang ambo sedang baca sekarang ni. Walaupun buku ni sudah berada di pasaran pada tahun lepas tapi ambo baru berkesempatan untuk beli . RM 29.90 sangat berbaloi keran input yang diberikan oleh penulis memang kena dengan keadaan semasa. Buku ini juga mampu membina spiritual kita kerana banyak motivasi yang kita boleh jadikan sebagai panduan. Hasrat penulis untuk mencuit jiwa pembaca memang tercapai.

Ditambah lagi dengan dialog-dialog yang santai dan mudah untuk di fahami menambahkan lagi rasa untuk terus membaca buku ini. Ada beberapa kisah yang banyak membuka fikiran ambo setelah ambo baca buku ni. Ada satu kisah yang sangat menarik hati ambo adalah kisah ' Belajar Bertawakkal dengan Semut ' . Dan ada satu kisah tentang seekor burung kecil yang ditertawakan  oleh burung besar dengan usahanya. Kisahnya lebih kurang begini, semasa Nabi Ibrahim a.s ingin diletakkan kedalam api oleh Namrud, ada seekor burung kecil mengambil air dengan paruh kecilnya untuk memadamkan api tersebut dan dia ditertawakan oleh burung-burung besar. Kisah selanjutnya silalah baca sendiri ya dalam buku tersebut :D


Oh saya lupa untuk memperkenalkan buku tersebut. Buku tersebut adalah buku Beduk Diketuk. Buku kompilasi daripada edisi asal yang diterbitkan dalam majalah Solusi. Pengarangnya adalah Pahrol Mohd Juoi , editor majalah Solusi dan juga pemilik laman web Genta Rasa7 comments:

 1. beduk di ketuk ? nk beli lah nanti ! haha leh kongsi ngn kwn2.

  ReplyDelete
 2. insyaallah kalau ade rezeki, ana beli : )

  ReplyDelete
 3. ambe nk beli jgk r....tinggal seratus yal lg baucer

  ReplyDelete
 4. deme beli lah blake deh lpah tu bg ke ambe resit

  ReplyDelete
 5. nampak member baca aritu,tringat kat ammar. hee

  ReplyDelete

Jika ada kekurangan dalam penulisan ini sila tinggalkan pesanan disini :)